Viña Tondonia, Review

 

Viña Tondonia White Reserva 2002

 

Als we aan Spaanse wijnen denken, is het eerste wat in ons opkomt Rioja. We denken aan krachtige rode wijnen die lange rijpingen hebben doorstaan. De termen ‘reserva’ en ‘grand reserva’ zijn herkenbaar bij Rioja wijnen.

 

Waar we niet bij stil staan is het feit dat er in de Rioja ook witte wijnen worden gemaakt. Hiervoor worden de druiven Viura en Malvasia merendeels gebruikt. Veelal worden deze witte Rioja wijnen al jong gebotteld en op de markt gebracht. Maar er zijn ook witte vatgerijpte rioja wijnen. Ook hierbij zien we de termen reserva en grand reserva.

 

De lang gerijpte Rioja wijnen zijn lang niet allemaal zacht en verfijnd, er zijn er velen die toch futloos worden en uitdrogen, die letterlijk verwelken. Ouder wil dus zeker niet altijd beter zeggen.

 

Maar toen ik vanochtend onder de douche vandaan kwam en het buiten zag sneeuwen, bedacht ik mij geen moment: vandaag ga ik mijn ‘Viña Tondonia’ proeven. Deze fles lag al een jaar naar me te lonken in zijn ijzeren netkousje.

 

Gemaakt in 2002 en vervolgens zes jaar in oude houten vaten liggen rijpen en ontwikkelen. Na botteling worden deze wijnen nog minimaal drie jaar bewaard om te wennen aan hun nieuwe omgeving. Dit heeft de wijn het predikaat Reserva gegeven.

 

 

Ga je een dergelijke wijn drinken, maak deze dan op tijd open. Hij heeft de tijd nodig om wakker te worden. Schenk de wijn niet kouder dan 13 graden, zodat de temperatuur geen kans krijgt zijn persoonlijkheid te willen temperen.

 

Maar nog belangrijker, zet je schrap. Dit is een onberispelijke klap karakter. De geur is als een explosie van specerijen met leer, alle soorten noten en rijp appelfruit dat alles bij elkaar tracht te houden. De weelderige wax-tonen en de Indiase specerijenmix maken deze wijn bedwelmend.

 

En waar je een dikke krachtpatser in de smaak zou verwachten, word je alleen maar blij verrast. Je stapt in een achtbaan, maar dan wel aangedreven door straaljagermotoren. Het zijn de prachtige gekonfijte zuren die je in dit verhaal meeslepen. En alhoewel een filmlaagje van wax zich meester maakt van je mond, wordt het op geen moment verstikkend. Het rijpe appelfruit, saffraan en citrussap is zowel uitdagend als complex. En dan die nasmaak. Als een symfonie van een magistraal orkest. Rijk, groots en vooral eindeloos voortdurend. Ik denk dat ik rustig een half uur met mijn kleine proefglaasje zoet ben.

 

Voor iedereen die twijfelt of wijn nog wel de meest intieme kunstvorm is, dit is je antwoord: Viña Tondonia White Reserva 2002

 

Laat je betoveren door Spaans temperament,

 

Groet Vinoniek

 

Verkrijgbaar bij: https://www.andrekerstens.nl/assortiment/wijn/spanje/rioja/vina-tondonia-blanco-reserva-2002-bodegas-lopez-de-heredia-vina-tondonia.html

 

Reacties

Mooi omschreven, had 'm ook best wel eens op de tong willen hebben. Gigantisch wat wit soms in petto heeft! Bedankt Niek. 

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
maart 3, 2018